وبسايت (به انگليسي: Website) مجموعهاي از صفحات وب حاوي محتواي چند رسانه اي است كه داراي يك دامنه اينترنتي يا زيردامنه اينترنتي مشتركاند و توسط حداقل يك سرور وب انتشار داده ميشود. وبگاهها روي شبكه پروتكل اينترنت مثل شبكهٔ اينترنت يا شبكه محلي قرار ميگيرد.
صفحهٔ وب سندي است كه معمولاً به صورت اچتيامال نوشته ميشود و همواره با استفاده از پيمان اچتيتيپي ميتوان به آن دسترسي پيدا كرد. پيمان اچتيتيپي اطلاعات را از كارساز وبگاه به مرورگر وب كاربر منتقل ميكند تا اين اطلاعات براي كاربر نمايش داده شوند.
وبگاهها نقشهاي مختلفي دارند و به حالتهاي گوناگوني به كار ميروند. يك وبگاه ممكن است وبگاه شخصي، يا وبگاه تجاري يا وبگاه دولتي يا متعلق به يك سازمان غيرانتفاعي باشد. همهٔ وبگاهها در كنار هم يك تار جهانگستر بزرگ از اطلاعات را درست ميكنند.
اجزاي سازنده وبگاهها صفحههاي وب هستند كه با يك زبان نشانهگذاري ابرمتن (اچتيامال، اكساچتيامال) قالبدهي شدهاند. دسترسي به صفحات وبگاه از طريق يك ريشهٔ مشترك يوآرال با نام صفحه اصلي امكانپذير است كه اين صفحهٔ اصلي از لحاظ فيزيكي روي همان كارساز قرار ميگيرد. آدرسهاي صفحات آنها را به صورت هرمي سازماندهي ميكنند اگرچه ابرپيوندهاي موجود ميانشان تعيين ميكنند كه چگونه كاربر اطلاعات را ببينند و چگونه ترافيك وب، بين بخشهاي مختلف وبگاه پخش شود.
در ادامه ......
سيستم هاي وبلاگ نويسي مانند Livejournal و يا Blogger از سال ۱۹۹۹ فعاليت خود را آغاز كرده و جزء اولين سيستم هاي blogging رايگان در دنيا بوده اند و بسيار سريع هم در بين كاربران اينترنت و وبلاگ نويسان معروف شدند اما در سال ۲۰۰۳ انقلابي در سيستم ساخت وبلاگ رايگان نويسي مدرن در دنيا به وجود آمد .
در ۲۷ ماه مي سال ۲۰۰۳ برنامه نويس توانمندي و جواني به نام Matt Mullenweg نرم افزار مديريت محتوايي ر با عنوان WordPress خلق كرده و اين سيستم مديريت محتوا يا CMS كه در مطالب بعدي با اين واژه Content Management System خيلي سر و كار خواهيم داشت كه با زبان برنامه نويسي PHP و همين طور سيستم بانك اطلاعاتي MySQL ساخته شده و به سرعت در بين وبلاگ نويسان دنيا به محبوبيت رسيد . مت سيستم وبلاگ نويسي WordPress.com را با مايك كوچولو راه اندازي كرد . درباره وردپرس مطالب زيادي موجود است كه در اين پست نياز به توضيح آن نيست
كمي بعد در ماه اكتبر سال ۲۰۰۳ سيستم وبلاگ نويسي TypePad راه اندازي شده و طرافداران خودش را پيدا كرد اما باز نتوانست WordPress شكست دهد و نرم افزارساخت وبلاگ رايگان WordPress در حال حاضر حرف اول و آخر را در سيستم هاي مديريت محتوا علي الخصوص سيستم هاي مبتني بر ساخت وبلاگ رايگان مي زند به طوري كه مي توان گفت بيش از ۱۶ درصد سايت هايي كه در وب سايت معروف Alexa.com ثبت شدند از wordpress استفاده مي كنند. سيستم هاي وبلاگ نويسي زيادي راه اندازي شدند و همگي هم مجاني هستند اما از ميان آن ها مي توان به blog.com , WordPress.com , و همينطور livejournal.com به محبوبيت زيادي رسيدند واقعا بلاگ ها سيستم اطلاع رساني خبري و آموزشي دنيا را به طور كامل دگرگون كردند.
اولين سيستم ساخت وبلاگ رايگان
بنيانگذاران سيستم هاي وبلاگ نويسي در ايران
در ۲۳ خرداد سال ۱۳۸۱ اولين سيستم ساخت وبلاگ رايگان كاملا فارسي با عنوان پرشين بلاگ در اينترنت متولد شد . بنيانگذاران پرشين بلاگ عطا خليقي ، بهرنگ فولادي و سهند قانون بودند و در فروردين سال ۱۳۸۲ مرتضي توكلي و مسعود چنگيزي سيستم ساخت وبلاگ رايگان بلاگ اسكاي رو با آدرس راه اندازي كردند و همچنين در ۲۵ آبان ۱۳۸۳ سيستم ساخت وبلاگ رايگان ميهن بلاگ راه اندازي شد و در نهايت در تاريخ ۲ مرداد ۱۳۸۷ سايت ميهن بلاگ فروخته شد . و اما در ۱۶ آذر سال ۱۳۸۳ علي رضا شيرازي سيستم ساخت وبلاگ رايگان بلاگفا را راه اندازي كرد. بلاگفا در مقياس با ساير سيستم هاي ساخت وبلاگ رايگان بسيار معروف تر است.
معايب استفاده از سيستم هاي ساخت وبلاگ رايگان
عزيزان نام برده به تحول و گسترش علم كمك هاي بزرگ و شاياني انجام دادند و جوانمردانه نيست كه بگوييم اين افراد براي منافع خود اين شرايط را فراهم كردند. در اين چند سال اخير اينترنت تحولات زيادي را تجربه كرده و متعاقبا نت فارسي هم دچار تغييرات مثبتي شده است و در نتيجه تغيير يك دستور است نه پيشنهاد همكاري و با كمال احترام و بدون هيچ غرضي بايد عرض كنيم كه ديگر سيستم هاي ساخت وبلاگ رايگان ديگر بلا استفاده شده است و بايد اين سيستم ها رو فراموش كنيد و به طور مستقل كار كنيد . سيستم هاي ساخت وبلاگ رايگان وبلاگ چند عيب دارند كه اين معايب موجب منسوخ شدن آن ها شدند:
به طور خلاصه بايد گفت كه يك وب سايت در واقع يك نرم افزار است كه روي يك كامپيوتر نصب مي شود به نام سرور . اين كامپيوتر يك كامپيوتر معمولي نيست و اين كامپيوتر با پهناي باند زياد به اينترنت وصل بوده و كاربراني كه امكان اتصال به اينترنت را دارند مي توانند از اين نرم افزار استفاده كنند . منابع سخت افزاري و همينطور پهناي باند سيستم هاي ساخت رايگان وبلاگ در اختيار هزاران وبلاگ هست كه صاحبان اين وبلاگ ها اگر روزي يك پست آپلود كنند تصور كنيد كه چه حجم اطلاعاتي بايد پردازش بشود و در اختيار بازديد كنندگان اين وبلاگ ها قرار بگيرد.